Menu Close

221125 – Tenor legacy – Celebrating Dexter Gordon 100 years

TENOR LEGACY – CELEBRATING DEXTER GORDON 100 YEARS

Med Claus Waidtløw

2022-11-25

Bandet

Den amerikanske tenorsaxofonisten Dexter Gordon, som bott i Danmark i 14 år (från 1962 till 1976), skulle ha fyllt 100 år nästa år (2023).
Under den tiden hjälpte han till att sätta Köpenhamn på världskartan som den ledande jazzstaden i Europa. Han spelade regelbundet på Jazzhus Montmartre och gjorde ett stort intryck i dansk jazz. Med sitt fantastiska spel och sin karismatiska karaktär inspirerade han en hel yngre generation danska musiker.

Claus Waidtløw är en av våra mest sublima saxofonister. Danish Music Award-vinnare och högt uppskattad bland sina inhemska och utländska kollegor för sitt melodiska och empatiska spel. Han har spelat med en rad av jazzens stora stjärnor här, bland annat John Scofield, Toots Thielemanns, Christian McBride, Jeff Ballard, Kurt Elling, Eddie Gomez och Kurt Rosenwinkel.

Dexter Gordon är en av Waidtløws favoritsaxofonister och med denna turné hyllar han – och fokuserar på – “Long tall Dexters” betydelse för dansk jazz.

Med sig har Waidtløw en sann stjärnkvartett:

Jacob Christoffersen är en av våra bästa pianister. Mottagare av Ben Webster Award 2013. Sedan 2010 har Jacob – liksom Dexter på 60-talet – varit en frekvent gäst på Jazzhus Montmartre, där han har lett och/eller spelat med olika konstellationer med internationella stjärnor som Jeff “Tain” Watts , Terry Linn Carrington, Peter Erskine, Rodney Green, Warren Wolf, Gregory Hutchinson, Lee Pearson, Kenny Washington och många fler. Är även sångerskan Sinne Eegs ordinarie pianist.

Gruppen kompletteras av två av dansk jazzs mest eftertraktade och respekterade sidemen, den stora groovande svenske basisten Daniel Franck och mottagaren av jazzstipendiet “Årets musiker 2021” Jeppe Gram på trummor.

Se fram emot en kväll med Dexters berömda kompositioner och klassiska jazzgreens, framförda av några av våra ledande musiker – kryddad med en anekdot eller två om “Long tall Dexter”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *