Menu Close

190201 – Martin Berggren Trio

Martin berggren trio

Med Karolina Almgren

2019-02-01

Martin Berggren Trio spelar personlig jazz med stark skandinavisk touch. Martins kompositioner är som berättelser där alla känslor får plats. Hans pianospel är lyriskt och lekfullt och gruppens lyhörda samspel hamnar alltid i fokus. Trion släppte nu i höstas sin första skiva!

Bandet

Martin Berggren är jazzpianisten som också är en driven arrangör, kompositör och pianopedagog. Han har under ett antal år bott i Kina och genomfört en mängd tvärkonstnärliga, internationella projekt med musiker från stora delar av världen. Nu är han bosatt i Lund och verkar som pianist, pedagog samt dirigent och arrangör flitigt anlitad av bl a Jan Lundgren (som han studerade för vid Musikhögskolan i Malmö) för skivan ”The Ystad Concert” samt projektet ”Jan Lundgren & Hans Backenroth meet Ratinger Kammerchor”. Martin har bl a spelat med Nils Landgren, Viktoria Tolstoy, Sinne Eeg, Jan Allan, Peter Asplund och Magnus Lindgren.

David Andersson från Tranemo, utbildad på Musikhögskolan i Malmö. David har varit frilansande musiker i många år och spelat med Jan Lundgren Trio, Jan Allan, Lars Jansson, Lina Nyberg, Vivian Buczek, Bo Sundström och Jonas Holgersson Trio för att nämna några. 

Andreas Baw är frilansmusiker med Malmö som bas och främsta arbetsplats. Aktiv i ett flertal grupper och sammanhang bl. a Grand Cocktail Club, Hellskotta, Hanouneh & The Polydramatics samt The Joyful Swingband. 

Gästen

Karolina Almgren är uppvuxen utanför Göteborg men bor numera i Malmö och arbetar som frilansande musiker och kompositör.
Hennes stora intresse för rytm och sväng utmärker henne som saxofonist och hon gillar att hitta nya funktioner och vägar som saxofonist.
Karolina spelar i en mängd olika projekt/band, både egna och andras. Det som hon lägger ner mest tid på är duon Sisters of Invention som hon och storasystern Malin driver tillsammans. Sisters of Invention har under åren släppt fyra kritikerrosade skivor, samarbetat med bland andra Norrbottens musiken, Bohuslän Big Band, Jonas Kullhammar, Håkan Broström, Nils Landgren, Ida Sand, Rigmor Gustafsson, Jacob Karlzon. År 2016 vann de tävlingen Euroradio Jazz Competition i Amsterdam. 2017 mottog de SR P2:s pris Jazzkatten i kategorin “årets grupp”. Karolina leder även en relativt nystartad kvintett som går under namnet Karolina Almgren Projekt.
 
Såhär skrev Nils Landgren om Martin Berggren Trios skiva “Home”:
 

Vilken vacker musik – vem spelar? frågade min fru Bea.

Martin Berggren Trio svarade jag.
Aha – den cd:n som ligger i hörnet, sa hon.
Jag hade letat överallt efter det exemplar jag fick av Martin utan att finna det och hade därför bett honom att skicka musiken digitalt. Nu spelade jag ”Home” på min iphone och den berörde oss båda starkt direkt. Sen tryckte jag in cd:n i stereon, drog upp volymen och musiken flödade över oss, melodisk, varm och rytmiskt intressant med en mognad och riktning som imponerar och inspirerar. Med ”Home” har Martin Berggren Trio lyckats fånga en stämning som man inte vill ska ta slut. 
Hatten av för det!
Nils Landgren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *